Muzikale Vertelsels

dinsdag 14 april 2020 - 11:18

Ferruccio Busoni is misschien een naam die niet-muzikanten niet snel een belletje doet rinkelen. Maar voor mij als pianist behoort hij tot de allergrootsten. Niet voor niets dat de beroemde Ferruccio Busoni International Piano Competition in het Italiaanse Bolzano naar hem is vernoemd en hij als pianist beschouwd wordt als de opvolger van Franz Liszt. Tijdens zijn leven is hij één van de grote voorvechters van de moderne twintigste eeuwse muziek, maar ook ontpopt hij zich tot dé Bach-vertolker bij uitstek.

dinsdag 14 april 2020 - 11:14

Ook Chopin kent zijn portie quarantaine. Doorheen zijn korte leven lijdt hij aan tuberculose, een gruwelijke ziekte waarvoor op dat moment nog geen behandeling bestaat. Barones Marie d’Agoult zei over hem: ‘Bij Chopin ben je maar over één ding zeker, en dat is zijn hoest.’ Begin november 1838 trekt hij voor zijn gezondheid samen met George Sand en haar kinderen naar het warme zuiden, naar Mallorca. Het verblijf is echter rampzalig. Het begint al met de piano die ze uit Parijs hebben laten opsturen en die maar niet arriveert. Na een paar zonnige dagen slaat het weer om.

dinsdag 14 april 2020 - 11:12

Bij het uitbrengen van mijn allereerste soloalbum Cuentos de Amor toon ik mij van mijn meest persoonlijke kant in het pianowerk Amor a primera vista, het openingswerk van dit album. Na al een hele tijd gefascineerd te zijn door de Goyescas van Enrique Granados en de dieperliggende boodschappen over de liefde die hij verwerkt in de ritmes en melodieën, wilde ik nog meer binnendringen in zijn muzikale wereld.

(c) Vicky Bogaert
dinsdag 14 april 2020 - 11:09

Hoor je hem vliegen, De hommel? Dit korte werkje roept de sfeer op van warme en zonnige zomerdagen. Vrolijk vliegt de hommel doorheen de velden, over het gras en de bloemen scherend.

dinsdag 14 april 2020 - 11:05

Elke componist heeft zo zijn eigen levenswerk, en dat is wat de bundel Lieder ohne Worte (“Liederen zonder woorden”) voor componist Felix Mendelssohn Bartholdy is. Meer dan 13 jaar lang, tussen 1832 en 1845) blijft hij werkjes toevoegen aan zijn verzameling pianowerken van acht delen (op. 19, 30, 38, 53, 62, 67, 85, 102). En het zouden er misschien nog meer kunnen geweest zijn als hij ons niet onverwachts in 1827 zou verlaten door een hersenbloeding.

zaterdag 15 februari 2020 - 13:51

Absoluut gehoor

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik uren over muziek kan babbelen. Deze week alleen al kom ik aan drie vertelmomenten. Maandag gaf ik een vertelconcert in de Academiezaal van Sint-Truiden, donderdag gaf ik een lezing over wereldmuziek voor Davidsfonds Academie en vandaag geef ik een rondleiding tijdens de Flagey Piano Days in Brussel. Terwijl we doorheen het gebouw wandelen vertel ik over de fascinerende piano’s die er tentoon gesteld staan uit de collectie van Piano’s Maene.

zaterdag 4 januari 2020 - 12:53

Beethoven in de bunker, het nieuwe boek van Fred Brouwers, was een kerstcadeau aan mezelf. Het grijsblauwe boekje omvat negentien hoofdstukken. Elk hoofdstuk omschrijft het verhaal van een muzikant tijdens de tweede wereldoorlog. Het is een historisch naslagwerk, net zoals de Brouwerijen, vol feiten en weetjes. Fred Brouwers’ Brouwerijen, drie boekjes vol muzikale verhalen, staan al meer dan twintig jaar in mijn boekenkast.

Beethoven in de bunker
dinsdag 14 mei 2019 - 22:57

Hoe mooi kan de job als reisleider zijn. Na twee dagen reizen doorheen een stukje Nederland met Davidsfonds, kom ik terug van een bijzondere ervaring. Hoewel Arnhem niet meteen een exotische bestemming lijkt, kijk je er je ogen uit. Eén van de recente blikvangers van deze groene stad aan de Nederrijn is Musis Sacrum, een cultuurtempel met gloednieuwe concertzaal.

maandag 6 november 2017 - 12:08

18 jaar. Zo oud was Johann Sebastian Bach toen hij in 1703 in Weimar zijn eerste tijdelijke job aannam. Weimar was de stad waar Bach zijn muzikale triomftocht begon en, straf genoeg, ook de stad waarvan hij in 1717 afscheid nam met een heuse gevangenisstraf.

Bach in Weimar 1715
dinsdag 5 september 2017 - 10:24

Tsjechië! Wat een land!
Deze zomer maakten we een fietsreis van Salzburg naar Praag. Na twee dagen de bergen van Oostenrijk getrotseerd te hebben (gelukkig vooral bergaf), bevonden we ons vanaf de derde dag in het land van Antonín Dvořák en Bedřich Smetana!

Pagina's