Concertzaal met een view

dinsdag 14 mei 2019 - 22:57

Hoe mooi kan de job als reisleider zijn. Na twee dagen reizen doorheen een stukje Nederland met Davidsfonds, kom ik terug van een bijzondere ervaring. Hoewel Arnhem niet meteen een exotische bestemming lijkt, kijk je er je ogen uit. Eén van de recente blikvangers van deze groene stad aan de Nederrijn is Musis Sacrum, een cultuurtempel met gloednieuwe concertzaal.

Tijdens ons bezoek aan de vernieuwde concertlocatie werden we rondgeleid doorheen de vele gangen, coulissen, artiestenloges en salons. En net als je denkt, nu heb ik alles wel al gezien, dan kom je in de magnifieke concertzaal terecht waarin je als publiek uitkijkt op het park dat zich net achter het podium bevindt. Er is geen betere manier om een zaal te leren kennen dan door er een live concert in mee te maken. Daarom dat de groep bij deze reis ook nog eens getrakteerd werd op een optreden van - het Belgische - Symfonieorkest Vlaanderen, voorafgegaan door exclusieve ontmoetingen met gastdirigent Karel Deseure en met muziekdirecteur (en Antwerpenaar) Hans Verbugt van Musis. Net voor het concert kregen we bovendien de kans om een stukje van de repetitie mee te pikken. Beter voorbereid konden we niet naar het concert.

Met al die verhalen in het achterhoofd over hoe dirigenten en muzikanten zich voorbereiden op hun concerten, over hoe een muziekprogramma tot stand komt, over hoe zo’n concertzaal uitgebaat wordt,... voelde het concert aan als het absolute hoogtepunt van de reis. Het uitzicht op de bomen, het vallen van de avond terwijl de muziek werd uitgevoerd, de buitengewone akoestiek van de zaal, en het toporkest van eigen bodem op het podium dat de pannen van het dak speelde, maakten van het concert een totaalervaring. Het is een belevenis die nog lang zal nazinderen.