Thinking about Belgium

This box of delights takes the listener on a tour of old and modern and shows off the beauty of these amazing artists and their acoustic instruments, sounding at their best. Works by Stefan Meylaers, Ruben De Gheselle, Lodewijk de Vocht, Elias Gistelinck, Waldo Geuns, Felix Vermeirsch, Michel Lysight, Piet Swerts, August Baeyens, Joseph Ryelandt, Maarten Lingier and Eugene Ysaÿe.

 

Musicians from YBT & Friends
Thinkin’ About Belgium
2 CDs / Download
Int. release 4 January 2020

CD1:
1 | MEANDER Stefan Meylaers
2 | TONIGHT I CAN WRITE Ruben De Gheselle
3 | HERDERSWIJZE Lodewijk de Vocht
4 | I REMEMBER GEORGE Elias Gistelinck
5 | AMOR A PRIMERA VISTA Waldo Geuns
6 | JEBEL MUSA Felix Vermeirsch
7 | 3 CROQUIS Michel Lysight
8 | SONATA IN A MINOR

CD2:
1 | LAKE OF LOVE Piet Swerts
2 | LOCKDOWN Stefan Meylaers
3 | SONATA IN A MINOR August Baeyens
4 | SONATINE FOR OBOE AND PIANO Joseph Ryelandt
5 | NOCTURNE FOR CELLO AND PIANO Joseph Ryelandt
6 | POÈME FOR VIOLIN AND PIANO Maarten Lingier
7 | PHILIA Stefan Meylaers
8 | BARCAROLLE FOR VIOLIN AND PIANO Joseph Ryelandt
9 | RÊVE D’ENFANT Eugène Ysaÿe


Thinkin’ about Belgium

Thinkin’ about Belgium… Gedreven door dit motto, vroegen wij de laureaten en winnaars van de verschillende edities van de YBT-wedstrijd een Belgisch werk in te studeren. Soms een bepààld Belgisch werk. Er is namelijk nog heel veel onontgonnen terrein wat betreft de Belgische ‘klassieke muziek’… Er bestaan van bepaalde composities misschien wel opnames, maar die zijn óf niet gecommercialiseerd, óf ze zijn van bedenkelijke kwaliteit qua uitvoering of opnameklank. Ik spreek nu als radiomaker en ’uitpluizer’ van archiefmateriaal. Soms vond ik wel een opname van een bepaald stuk, maar was er dan weer geen spoor van de partituur. Is dit typisch Belgisch…? Zijn wij wel trots genoeg op onze muzikale erfenis? Ging (en gaat) er niet te veel verloren aan boeiende, verrassende muziekstukken die een kennismaking waard zijn? Deze dubbel-cd is dus een kleine bijdrage en een hommage aan componerend talent in ons kleine landje, vroeger en nu. Wij kwamen tot een contingent piano- en kamermuziek uit de 19e en 20e eeuw: Joseph Ryelandt, Eugène Ysaÿe, Lodewijk De Vocht, August Baeyens, Elias Gistelinck, Michel Lysight en Piet Swerts. Dit hebben we dan uitgebreid met composities van jonger Belgisch talent: Waldo Geuns en Ruben De Gheselle. Twee daarvan vloeiden uit de pen van laureaten van Young Belgian Talent: Felix Vermeirsch en Maarten Lingier. In heel eenvoudige bewoordingen houdt Thinkin’ About Belgium dus in: jong Belgisch talent speelt muziek gecomponeerd door Belgische componisten. Maar er is méér dat de lading dekt. De coronacrisis die aanvankelijk de opnames vertraagde en de omstandigheden bemoeilijkte, werd uiteindelijk een extra bron van inspiratie voor de inhoud en de opbouw van de cd. We kwamen in de gelegenheid om componist Stefan Meylaers te vragen enkele pianostukjes uit te lenen die hij componeerde ten tijde van de lockdown. Die lopen nu als een rode draad door de andere opnames heen. Tenslotte: de ‘flow’ waarmee het ene stuk overloopt in het volgende is geen toeval. Panta Rhei. Alles stroomt (Heraclitus).

Greet Van ‘t veld


Reviews

Klassiek in de Kapel

De eerste muzikale cadeautip van 2021 is puur Belgisch: de dubbele CD-box ‘Thinkin’ about Belgium’ is – kort samengevat – een symbiose tussen Belgische musici en Belgische componisten. Wij zijn van nature uit geen chauvinisten zoals onze noorder- of zuiderburen. Misschien zijn we zelfs het minst trotse volk van Europa als het neerkomt op het kennen, waarderen en liefhebben van onze eigen klassieke muziek. Dus een initiatief dat ons muzikaal talent bundelt in een mooi uitgegeven doosje, verdient al onze aandacht.

‘Thinkin’ about Belgium’ is een initiatief van YBT. Young Belgian Talent is een  organisatie die middels een driejaarlijkse wedstrijd op zoek gaat naar de talentvolle jonge musici en hen – ook na de wedstrijd – verder begeleidt en ondersteunt. Harley Lovegrove, voorzitter van The Bayard Partnership en inwoner van Glabbeek/Tienen, is de drijvende kracht achter dit nobel initiatief. Hij wordt hierin o.a. bijgestaan door Greet Van ’t veld, musicologe en programmasamensteller bij Radio Klara.

In opdracht van YBT bedacht en produceerde Greet Van ’t veld deze bijzondere CD-box  waarop jonge musici, laureaten en winnaars van de voorbije YBT-wedstrijden muziek spelen van Belgische componisten. Voor de luisteraar een bijzonder boeiend in elkaar gevlochten verhaal van ruim 125 jaar Belgische ‘klassieke’ muziek.

Er is op deze uitgave voor gekozen om minimalistische hedendaagse muziek van o.a. Stefan Meylaers en Felix Vermeirsch te laten samenvloeien met laat 19de- en vroeg 20ste-eeuwse muziek van o.a. Eugène Ysaÿe en Joseph Ryelandt. Dat maakt dat het beluisteren van deze muziek niet alleen oorstrelend is, maar ons als het ware meetrekt in een zoektocht die – met wat fantasie – ook visueel erg aantrekkelijk is. Een zoektocht naar het muzikale erfgoed van oude componisten die muziek schreven tegen de achtergrond van de beide wereldoorlogen, en van jonge componisten die geconfronteerd worden met en inspiratie halen uit de hedendaagse problematiek van vluchtelingenstromen, polarisering en zinloos geweld.

Op de eerste CD maakt ondermeer klarinettiste Hanne Beyens met een werk van Elias Gistelinck duidelijk hoe je met gesloten ogen niet alleen de muziek hoort maar ook en vooral ziet. Kippenvel krijg je als je hetzelfde probeert met Jebel Musa, een bijzonder intrigerend werk door de jonge cellist en componist Felix Vermeirsch. Op de tweede CD kunnen we o.a. wegdromen op Lake of Love van Piet Swerts, innemend uitgevoerd door saxofonist Kurt Bertels.  En toptalenten Balder Dendievel en Aurore Dassesse laten hun instrumenten – respectievelijk hobo en cello - spreken op muziek van Joseph Ryelandt. Op beide cd’s ontdekken we ook pareltjes van pianist Stefan Meylaers: zeer recente composities die de melancholische leegheid van de straten tijdens een lockdown als geen ander schetsen.

‘Thinkin’ about Belgium’ is geen walk in the park. Je kan het best vergelijken met een vuistdikke literaire roman die concentratie en volharding vergt, maar uiteindelijk elke letter waard is. Deze cd-box is alleen al daarom een aanrader. Geen vluchtig plezier, geen instant geluk. Maar bijzonder veel voldoening als je ervoor gekozen hebt om niet alleen naar de muziek te luisteren maar je er beelden bij probeert te verzinnen die zorgen voor een explosie aan emoties. Een uitgave waarop YBT trots mag zijn. Met muziek van Belgische componisten, uitgevoerd door Belgische musici waarop wij allemaal trots mogen zijn.

youngbelgiantalent | lpmc | Mark sound - Kraainem | Plato - Leuven | Plato - Tienen |
La boite Musique - Brussels | Rombaux - Brugge | info@waldogeuns.com

Thinkin' About Belgium - the making of