Klassieke muziek voor kinderoortjes

Monday 5 December 2016 - 16:08

De lieve goede Sint is in het land!

Wie kinderen of kleinkinderen heeft, kreeg de afgelopen dagen weer een goede opfrissing van het brede repertoire aan Sinterklaasliederen. Onder die liederen ongetwijfeld enkele ‘klassiekers’ die al generaties lang meegaan. Denk aan Zie ginds komt de stoomboot… of Hij komt, hij komt

Maar wist je dat deze Sinterklaasliedjes vaak geïnspireerd zijn op melodieën van beroemde componisten? Robert Schumann zou het moeten weten dat de Fröhliger Landmann, een stukje uit zijn Album für die Jugend (een reeks pianowerkjes die hij in 1848 schreef voor zijn drie dochters), een tweede leven zou beginnen leiden als Hij komt, hij komt…! 50 jaar nadat Schumann zijn muziek neerschreef duikt de melodie opnieuw op in Nederland in Sint Nikolaas, twaalf versjes met melodieën van Katharina Leopold (Groningen, 1898).

Nog eentje? In 1912 zet een zekere Johan de Veer de woorden Zie ginds komt de stoomboot… op een vrolijk melodietje. Dit melodietje komt rechtstreeks uit Mozarts Haffner Serenade. Mozart schreef deze muziek op zijn 14de en is ondertussen het meest gekende kinderlied uit onze contreien. Straffe jongen toch die Mozart.

En dat je van simpele melodietjes iets fenomenaals kunt maken, bewijst het filmpje uit ‘die Konkurrenten’, over een groepje van vier Russische pianisten aan één piano. Beoordeelt u zelf!