Musical Tales

In Muzikale Vertelsels kan je lezen over weetjes, curiositeiten, en nieuwigheden over muziek en (muziek)filosofie. Ben je op zoek naar een goed boek over muziek? Wil je eens een meer persoonlijkere kant leren kennen van een componist, een bepaald muziekwerk of een filosoof? Waldo post maandelijks artikels en gedachten die hem bezighouden ter voorbereiding van zijn concerten of lezingen. Welkom!

Saturday 15 February 2020 - 13:51

Absoluut gehoor

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik uren over muziek kan babbelen. Deze week alleen al kom ik aan drie vertelmomenten. Maandag gaf ik een vertelconcert in de Academiezaal van Sint-Truiden, donderdag gaf ik een lezing over wereldmuziek voor Davidsfonds Academie en vandaag geef ik een rondleiding tijdens de Flagey Piano Days in Brussel. Terwijl we doorheen het gebouw wandelen vertel ik over de fascinerende piano’s die er tentoon gesteld staan uit de collectie van Piano’s Maene.

Saturday 4 January 2020 - 12:53

Beethoven in de bunker, het nieuwe boek van Fred Brouwers, was een kerstcadeau aan mezelf. Het grijsblauwe boekje omvat negentien hoofdstukken. Elk hoofdstuk omschrijft het verhaal van een muzikant tijdens de tweede wereldoorlog. Het is een historisch naslagwerk, net zoals de Brouwerijen, vol feiten en weetjes. Fred Brouwers’ Brouwerijen, drie boekjes vol muzikale verhalen, staan al meer dan twintig jaar in mijn boekenkast.

Beethoven in de bunker
Tuesday 14 May 2019 - 22:57

Hoe mooi kan de job als reisleider zijn. Na twee dagen reizen doorheen een stukje Nederland met Davidsfonds, kom ik terug van een bijzondere ervaring. Hoewel Arnhem niet meteen een exotische bestemming lijkt, kijk je er je ogen uit. Eén van de recente blikvangers van deze groene stad aan de Nederrijn is Musis Sacrum, een cultuurtempel met gloednieuwe concertzaal.

Monday 6 November 2017 - 12:08

18 jaar. Zo oud was Johann Sebastian Bach toen hij in 1703 in Weimar zijn eerste tijdelijke job aannam. Weimar was de stad waar Bach zijn muzikale triomftocht begon en, straf genoeg, ook de stad waarvan hij in 1717 afscheid nam met een heuse gevangenisstraf.

Bach in Weimar 1715
Tuesday 5 September 2017 - 10:24

Tsjechië! Wat een land!
Deze zomer maakten we een fietsreis van Salzburg naar Praag. Na twee dagen de bergen van Oostenrijk getrotseerd te hebben (gelukkig vooral bergaf), bevonden we ons vanaf de derde dag in het land van Antonín Dvořák en Bedřich Smetana!

Monday 17 April 2017 - 10:57

Muziek en passie. Woorden die als twee handen op één buik zijn.

Passie zit in alle muziek, tot in het kleinste nootje. Ik denk dan vooral aan de muziek vol liefde en nostalgie van Frédéric Chopin of van Astor Piazzolla. Of aan de temperamentvolle hartstocht in de pianobundel Goyescas van de Spanjaard Enrique Granados die ik momenteel instudeer. Zijn muziek is immens complex om te spelen. Maar tegelijkertijd behoort deze muziek voor mij tot de mooiste en meest passionele pianomuziek.

Wednesday 25 January 2017 - 11:00

Alles goed met jou? Ja hoor, maar ’t is DRUK, zeg!

Voor een moderne westerling lijkt dit wel een standaard begroeting. We plannen maar al te vaak onze agenda stampvol, zonder ook eens echt tijd ‘voor onszelf’ te maken. We zijn gebonden aan drukke tijdschema’s om ons publieke en professionele leven te regelen, en trekken die lijn ook verder in ons persoonlijke leven. Hoe vaak voelen we ons niet onrustig en opgejaagd, en lijkt de tijd ons in te halen?

Friday 13 January 2017 - 16:02

Wat een dag! Vrijdag de 13de, ik zou nog in het bijgeloof beginnen geloven. Vanmorgen knipperde er een onheilspellend lampje in mijn auto. Toch maar even naar de garage. Maar daar kreeg ik geen goed nieuws: torenhoge kosten en na rekensommetje bleek mijn auto klaar voor de schroothoop…. De toon is gezet voor de dag. Straks ga ik Schönberg nog geloven: het getal 13 brengt ongeluk.

Monday 5 December 2016 - 16:08

De lieve goede Sint is in het land!

Wie kinderen of kleinkinderen heeft, kreeg de afgelopen dagen weer een goede opfrissing van het brede repertoire aan Sinterklaasliederen. Onder die liederen ongetwijfeld enkele ‘klassiekers’ die al generaties lang meegaan. Denk aan Zie ginds komt de stoomboot… of Hij komt, hij komt

Friday 11 November 2016 - 16:03

Vandaag is het de laatste dag van die wondermooie periode: de boekenbeurs! Voor mij is een goed boek het mooiste geschenk om te krijgen of te geven. En vooral in deze periode ga ik graag op zoek naar leuk leesmateriaal, specifiek over… welja, muziek! Zo ontdekte ik de voorbije jaren de uitgebreide Chopin-biografie van Adam Zamoyski of De Rest is Lawaai van Alex Ross.

Pages