Wonderkinderen

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe iemand een genie wordt? Zou je kind of kleinkind het in zich hebben om de volgende Einstein, Picasso of Mozart te worden? Het zou best wel eens kunnen, want zowel wetenschappers als filosofen beamen volmondig dat iedereen het in zich heeft om een genie te worden!

Tijdens dit muzikale en visuele vertelconcert zoeken symphoniaASSAI en pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns naar een antwoord op de vraag of er een wonderformule voor kleine genieën bestaat. Hiervoor duiken zij in de wereld van de grootste en meest bekende muzikale genieën aller tijden. Val tijdens dit concert van de ene verbazing in de ander door de wetenschappelijke bevindingen en de anekdotes over illustere kunstenaars en geniet van de beroemde muziekwerken van de piepjonge – maar toen al geniale – Frédéric Chopin en Franz Liszt.

De muziek van Chopin en Liszt ligt Waldo nauw aan het hart en dat toont hij van aan de piano. Samen met symphoniaASSAI onder leiding van Wouter Lenaerts brengt hij Chopins prachtige en aangrijpende Eerste Pianoconcert (gecomponeerd toen hij 20 was!) en enkele van de virtuoze Variaties die de 17-jarige Chopin schreef op de melodie 'Là ci darem la mano' uit Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart. Daarnaast brengen ze de indrukwekkende Malédiction van de 22-jarige Franz Liszt en staat er de première op het programma van de arrangementen voor piano en strijkorkest van Wouter Lenaerts van Chopins beroemde pianomuziek.

Het project neemt het wetenschappelijk onderzoek van kinderpsychiater Peter Adriaenssens als leidraad.

Muziek

  • Wouter Lenaerts, arrangementen voor piano en strijkorkest van Preludes, op. 28
  • Franz Liszt, Malédiction voor piano en strijkorkest
  • Frédéric Chopin, Concerto nr. 1 voor piano en strijkorkest
  • Frédéric Chopin, selectie uit Variaties op 'Là ci darem la mano', op. 2 voor piano en strijkorkest (arr. W. Lenaerts)