Op zoek naar de verloren vioolsonate

Iedereen heeft wel eens meegemaakt hoe een bepaald lied associaties oproept met de eigen kindertijd, of jeugd, of zelfs oude vrienden. Bij het horen van dat liedje komen dan lang-vervlogen, en vaak ook nostalgische herinneringen opborrelen. Dit fenomeen beschrijft Marcel Proust op pakkende wijze in zijn beroemde roman Un amour de Swann. Telkens wanneer het hoofdpersonage “la petite phrase” uit de Vioolsonate van Vinteuil hoort, dan moet hij aan Odette, zijn grote liefde, denken.

Als je de Vioolsonate van Vinteuil nog nooit hoorde op een concert, dan is dat geen toeval: het werk is fictief. Toch zijn er uit Prousts beschrijving van “la petite phrase” allerlei verleidelijke parallellen te trekken met de Franse kamermuziek van zijn tijd.

Terwijl er vele vermoedens zijn, blijft het nog altijd een mysterie wat de echte inspiratie was voor Proust voor de Vioolsonate van Vinteuil. Tijdens dit vertelconcert gaan Hugh Desmond en Waldo Geuns als ware detectives op zoek naar de oorsprong van “la petit phrase” aan de hand van de muziek van Franck, Saint-Saëns en van de Belgische componist Lekeu. Al vertellend en musicerend dompelen ze je onder in de unieke wereld van de grote Franse schrijver, en tonen ze je de kracht van muziek als medium voor de mooiste herinneringen.

Muziek:

  • César Franck, Vioolsonate in A
  • Guillaume Lekeu, Vioolsonate in G (selectie)
  • Camille Saint-Saëns, Vioolsonate nr. 1 in d, op. 75 (selectie)
  • ... met muzikaal-filosofische vertellingen voor en na de muziekwerken.
Vioolsonate César Franck deel 1