De Belgische bas Piet Vansichen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen en de Guildhall School of Music in Londen.

Vervolgens ging hij zich vervolmaken bij Marlene  Malas te New York en bij de befaamde bas Malcolm King. Als jonge bas nam hij verscheidene malen deel aan de sessies van het Europees Centrum voor Opera en Vocale Kunst. In die hoedanigheid zong hij de titelrol in de Belgische première van Der Kaiser von Atlantis van Victor Ullmann – een rol die hij ook vertolkte met het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard. In binnen- en buitenland trad hij op als solist onder leiding van Belgische en buitenlandse dirigenten zoals Silvio Varviso, Valery Gergiev, Pierre Bartholomée, Steven Mercurio en Eduardo Müller.

Behalve in de Vlaamse Opera is hij geregeld te gast in de Opéra Royal de Wallonie, in de Nationale Reisopera, het Aalto-Theater in Essen en de Opera’s van Mannheim en Praag. Hij heeft een 25-tal rollen op zijn repertoire waaronder Sarastro/Die Zauberflöte, Osmin/Die Entführung aus dem Serail, Commendatore/Don Giovanni, Ferrando/Il Trovatore, Titurel/Parsifal en Dikoj/Kat’a Kabanová.

Piet Vansichen is vandaag ook artistiek directeur van de Zomeropera Alden Biesen waarop de voorbije jaren met veel bijval Mozartopera’s als Die Entführung aus dem Serail, Don Giovanni en Le Nozze di Figaro werden uitgevoerd naast Nicolai’s Die lustigen Weiber von Windsor en Il Barbiere di Siviglia. In de Vlaamse Opera vertolkte Piet Vansichen reeds Benoit en Alcindoro/ La Bohème, Yakusidé/ Madama Butterfly, le duc de Vérone/Roméo et Juliette, Antonio/Le Nozze di Figaro, Le Bourgemestre Hollandais/Les Liaisons dangereuses (Piet Swerts), de dubbelrol Bankier/Theaterdirektor/ Lulu (Berg), Burgemeester/Jenufa – een rol die hij ook in het Grand Théâtre de Luxembourg  vertolkte tijdens de herneming van deze succesproductie, Vijfde Jood/Salome, Simone/Il Trittico, Le Cuisinier/L’Amour des trois Oranges en Baron Mirko Zeta/Die lustige Witwe.

Hij zet zich in voor de verbreding van de interesse voor opera en cultuur en werd onder die impuls artistiek directeur van Alden Biesen Zomeropera.
Hij ontving van de provincie Limburg de Cultuuronderscheiding en van de stad Bilzen de prijs voor bijzondere Culturele verdiensten.