Initieel gevormd als musicus, begint Grégoire Vandersmissen – aangetrokken door de filmen van muzikale komedies – met dansen.


Hij volgt een opleiding klassieke dansen en wordt snel aanvaard aan de school van Béjart: “MUDRA”. Na verschillende optredens in muzikale komedies waar hij dans- en zang prestaties neerzet oa aan de R.T.B.F., de Opera van Gent, de Opera van Antwerpen, aan het “Théâtre du Parc” enz., beslist hij zich te specialiseren in tapdansen.


Hij perfectioneert zich in Parijs, bij Victor Cuno (die zelf zijn opleiding genoot van Henry LeTang), leraar met internationale reputatie.

De droom van Grégoire Vandersmissen is zijn eigen compagnie op te richten voor tapdans en muzikale komedies.


In 1987 richt hij de vzw “1.2.3. J’ai vu” op die twee optredens organiseert die gesubsidiëerd worden door de “Communauté Française de Belgique”: “Papi-Papillon” (een optreden voor kinderen) en “Rêves à Rythmes” (een optreden van hedendaagse tapdans).

Hij richt vervolgens een studio in om er de repetities van zijn compagnie te organiseren en ontwikkelt daarin ook, sinds 1989, de Fred Academy, een tapdansschool voor elk niveau.


Grégoire Vandersmissen zet ondertussen zijn opleiding verder in New York waar hij elke zomer tapdansstages volgt bij gerenommeerde en beroemde professors en tapdansers zoals Barbara Duffy, Savion Glover, Black, Lisa Hopkins en ook Chuck Green, Brena Bufalino, Sarah Petronio, Sam Weber..

 
         


In 1995, behaalt hij de eerste prijs in de categorie “groepen” bij “Rencontres Internationales de claquettes de Bourg-la-Reine” te Parijs, met zijn verbazend bijzondere tapdans optreden met stoelen op muziek van John Adams.


In 1997 verhuist de Fred Academy naar het centrum van Brussel in een grotere en ruimere locatie die meer overeenstemt met de nieuwe verwachtingen en doeleinden.
De Fred Academy wordt een multi-disciplinaire school waar voortaan naast tapdansen ook oa de volgende disciplines aangeleerd worden: Funk, Hip Hop, Video Dance, Break Dance, Klassiek Ballet, Hedendaagse dansen, Modern-Jazz, Stretching, Afrikaanse Dansen, Afro-Ragga-Funk, Salsa, Flamenco, Oosterse Dansen, Pré-Danse en Theater..


De school die door Grégoire Vandersmissen geleid wordt telt momenteel 17 professoren en onthaalt elke week zo’n 500 leerlingen!


Het tapdansen blijft evenwel de hoofddiscipline die aan de Fred Academy wordt onderwezen.
In de loop van het jaar worden verschillende gelegenheden geboden om internationale stages bij te wonen zowel aan Belgische deelnemers als aan – zelfs eventueel voorbijtrekkende - buitenlandse geïnteresseerden.
Onder andere had de Fred Academy het genoegen te mogen genieten van opleidingen van bijvoorbeeld de Zwitser Victor Cuno, de Amerikanen Lane Alexander, Chuck Green, Steven Harper, Max Pollack en Sam Weber, de Franse Leela Petronio, Fabien Ruiz en Marion Sandner, evenals de Amerikaanse Lisa Hopkins, Brenda Bufalino, Sarah Petronio en Heather Cornell.


Erkend als “de Belgische specialist” op gebied van tapdansen werkt Grégoire Vandersmissen ook met en in het nederlandstalige landsgedeelte:
Gevolggevend aan de vraag van het orkest van de VRT (vroeger BRTN), heeft Grégoire Vandersmissen een choreografie gecreëerd op het vierde tempo van “Tap Concerto” van de Amerikaan Morton Gould.
Dit werk werd geïnterpreteerd en gedanst door Grégoire Vandersmissen ondersteund door het “Symphonisch Orkest van de VRT”, uitgezonden in januari 1995.
In 1997 en 1998 was hij aangesteld als professor voor de tapdans cursussen aan het “Koninklijk Conservatorium Brussel”, afdeling van de “Erasmushogeschool Brussel”, voor de leerlingen in opleiding “Musical”;
In 2003 heeft hij het tapdansen aangeleerd aan de grootste Antwerpese dansschool: “Dansstudio Arabesque”

In 2007 wordt hij als solist uitgenodigd door het koor “LA GIOIA Inter-voiceS”, om het “Sacred Concert” – een mis geschreven door Duke Ellington - te interpreteren.
Dit concert werd gedirigeerd door Ludwig Van Gijsegem en werd voorgesteld in verschillende kerken in België (Ename, Zele, Brussel, enz..)

In 2007 interpreteert hij ook het hedendaagse werk voor piano en tapdans van L. Sumera “Pardon, Fyderyk !” in studio 1 van Flagey, begeleid door de pianiste Yu-Feng Chang.

In de loop van 2009 en 2010 neemt hij deel aan de tournee van het nieuwe concept “Radio Modern” als vormer en solist vergezeld door verschillende Big Bands in Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen.

Grégoire Vandersmissen heeft bijgedragen tot de realisatie van de laatste film van Alain Berliner: “J’aurais voulu être un danseur” (2005) voor dewelke hij in de studio zorgde voor het geluid van de tapdansprestaties van Vincent Elbaz en Jean-Pierre Cassel.
Momenteel is hij aanwezig in de Belgische film “Les Barons” van Nabil Ben Yadir (opgenomen in 2008, voorgesteld in 2009).

In februari 2009 brengt Grégoire Vandersmissen een groots opgevat tapdans – en jazz optreden: “TAP TONIGHT” in het ‘Théâtre du Vaudeville” te Brussel met de uitzonderlijke medewerking van Sarah Petronio met wie hij duetten danst gedurende vijf “sold out” opvoeringen..

De Fred Academy wordt meer en meer gesolliciteerd als artistiek agentschap voor de realisatie van talrijke evenementen en animaties. In september 2009 werd zij gecontacteerd door de stad Brussel om op de Grote Markt van Brussel een optreden te organiseren met 20 dansers om er Belgische zangers te vergezellen tijdens het “Fête de la Communauté Française de Belgique”. Deze voorstelling werd rechtstreeks uitgezonden via de Belgische televisiezender RTBF.

Grégoire Vandersmissen is in de loop der jaren de Belgische referentie in Europa (en daarbuiten) geworden op niveau van tapdansen.
Hij is de Belgische vertegenwoordiger van de I.T.A. (International Tap Association) en is eveneens lid van de jury van de internationale wedstrijd “La Coupe de Paris” sinds 2004.

Grégoire werd uitgenodigd om tapdans op hoog niveau te onderwijzen in Parijs (november 2007) en in Polen (in Gdansk, december 2009). Hij is tevens een van de weinige Eurpeanen die uitgenodigd werd op het prestigieuze Tapdans Festival TAP CITY in New York in 2010: zowel als leerkracht om een Master Class te verzorgen als solist op het slotspektakel op 10 juli 2010 op Broadway !

website Gregoire Vandersmissen    fredacademy@skynet.be